Raamkozijn: Hoe het beste te onderhouden?

februari 25, 2019 Uit Door admin

Het is vaak geen gezicht, wanneer raam- en deurkozijnen van woningen slecht worden onderhouden. Om die reden is het belangrijk om uit te zoeken, hoe de kozijnen van jouw ramen het beste kunnen worden onderhouden. Het is sterk afhankelijk van het materiaal van de kozijnen, hoe vaak er onderhoud moet worden uitgevoerd. Bij een kunststof kozijn is dit logischerwijs veel minder snel noodzakelijk, als bij een houten raamkozijn. De investering in een kunststof kozijn is echter dermate groot, dat men nog steeds vaak voor houten kozijnen kiest. Daarbij hebben houten kozijnen een authentieke, ietwat klassieke uitstraling. Iets wat in veel mindere mate geldt voor de moderne kunststof kozijnen.  

raamkozijn

Onderhoud aan een houten raamkozijn uitvoeren

Bij houten raamkozijnen zal het eens per twee tot drie jaar noodzakelijk zijn, om deze te onderhouden. Dit is enigszins afhankelijk van de ligging van je woning, de weersinvloeden, enzovoorts. Vaak wordt aangeraden om direct aan onderhoud te beginnen, als de verf op je raamkozijn begint af te bladderen. De beschermende werking die verf heeft neemt op dat moment af. Het vergroot tegelijkertijd het risico op houtrot. Iets wat je maar al te graag wilt voorkomen. Mocht er toch houtrot optreden, dan moet het kozijn in het ergste geval gedeeltelijk vervangen worden. Schuur de oude verflaag goed weg, reinig het kozijn en verf deze vervolgens opnieuw.

Kunststof raamkozijn onderhouden

Mocht je een kunststof raamkozijn gebruiken, dan is het onderhoud hiervan veel makkelijker. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen verkrijgbaar, waarmee je het kozijn eens in de zoveel tijd schoon kunt maken. Deze middelen zorgen er daarbij voor dat er een beschermende werking op het kunststof wordt aangebracht. Zo behoudt het kunststof zijn glans en blijft je woning een nette uitstraling houden! Wanneer heb jij de kozijnen rond de ramen van jouw woning voor het laatst onderhouden?